FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Gästblogg: Björneborgs svenska samskola

02.04.2020 kl. 08:49
Ett gästinlägg från Mikaela Railamaa, speciallärare i Björneborgs svenska samskola, om vår nya egenskap med delade hyllor.

Vi i Björneborgs svenska samskola har haft tillgång till Ebban för alla elever från grundskolans årskurs 1 till årskurs 3 i gymnasiet sedan början av läsåret 2019-2020.

 

 

I början av 2020 kom möjligheten för oss lärare att dela hyllor med eleverna i Ebban; en funktion som har visat sig underlätta arbetet med läsningen en hel del. Vi hade märkt att eleverna kunde ha svårt att hitta en viss titel med sökningen och ibland hade de svårt att bestämma sig för en bok bland det stora utbudet.

För att underlätta för eleverna att hitta speciella böcker som vi vill att de läser eller väljer bland, har vi gjort hyllor med dessa som vi delat till eleverna. Det är också bra att man i en hylla kan dela en bok som annars vore utanför den aktuella ålderskategorin, som t.ex. när vi behandlade deckare i högstadiet och eleverna kunde få tillgång till en kort Sherlock Holmesljudbok som de annars inte kunnat nå.

 

 

När det gäller att hjälpa till med läsinspirationen har vi i en del årskurser gjort hyllor med klassens egna boktips, som t.ex. ”Femmans favoriter”. Innan vi började med distansundervisning lät vi eleverna skriva namnet på sina favoritböcker på klisterlappar som läraren samlade in och sammanställde till en bokhylla. Hyllan har sedan delats till hela klassen i Ebban. Eleverna tycker om att få dela med sig av sina egna favoriter och ta del av andras tips. Något som dessutom kan kännas speciellt meningsfullt nu när eleverna inte träffar varandra så ofta.

Nu när vi har distansundervisning visar våra erfarenheter att hylldelningen är ett välkommet och behändigt redskap för oss lärare.

Mikaela Railamaa

Om du vill veta mer om hur du skapar och delar bokhyllor i Ebban kan du kolla in den här videon:

 

Bibba-Micke