FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Fem frågor till Läsambassadörerna!

10.10.2019 kl. 11:41
I höst har vi fått två nya kollegor. Läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass jobbar på att sprida barns och ungas intresse för läsning i Svenskfinland. Vi ville såklart höra lite hur det går, vad de tycker om Ebban och om de har några tips inför läslovet!

 

Hej på er! Ni är de nya läsambassadörerna. Det är jättekul att det igen satsas på att sprida läsintresse! Vad vill just ni uppnå under de här tre åren projektet pågår?

Det vi hoppas är att fler barn och unga ska hitta den där rätta boken för just dem, den bok som öppnar dörren till läsningens värld. Vi vill på olika sätt jobba för att väcka läslust och läsglädje och göra människor medvetna om läsningens helt fantastiska möjligheter. 

 

Så, vilken nytta kan en vanlig lärare som använder Ebban ha av er?

Som läsambassadörer besöker vi gärna klasser runtom i Svenskfinland så lärare får gärna ta kontakt och förslå samarbeten av olika slag. Vi tipsar ofta om böcker, också om böcker som finns i Ebban. Om du som Ebban-lärare följer oss på sociala medier kanske du upptäcker böcker som du annars inte skulle ha hittat. Utbudet i Ebban är mångsidigt och rikt, det finns något för alla åldrar och smaker. 

 

Hur ser ni på e-böcker och ljudböcker i klassrummet?

E-böcker och ljudböcker är ett jättebra hjälpmedel och det finns en del elever som föredrar att läsa böcker från skärm. Vi har också träffat många barn och unga som har lättare att koncentrera sig på det de läser om de får lyssna på en ljudbok samtidigt som de har texten framför sig. Om en skola använder Ebban finns också möjligheten att alla i klassen kan läsa eller lyssna på samma text samtidigt och den möjligheten är rätt unik.

 

Har ni några tips på hur en lärare kan lyfta fram läslovet i sin klass/undervisning?

Se till att ställa fram böcker synligt i klassrummet nu inför läslovet, prata lite extra mycket om böcker och berätta om både nya och gamla böcker som gör läslovet till en fest!

 

Till sist, vi vill gärna höra tre favoritböcker som ni gillar att tipsa lärare om!

Tre tips för åk 1-3:  Mitt lyckliga liv och de andra böckerna om Dunne av Rose Lagercrantz, Restips för utomjordingar av Jeanna Eklund och PAX-böckerna av Åsa Larsson

Tre tips för åk 4-6: Ylvania av Ylva Hällen, Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery och Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson

Lästips för åk 7-9: Jag är Zlatan av David ‍Lagercrantz, Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och Justin Case av Meg Rosoff

Lästips för lärare: Hägring 38 av Kjell Westö, Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff och Vänd om min längtan av Ann-Luise Bertell

Vi läsambassadörer önskar alla elever och lärare ett fantastiskt läslov! Hoppas vi träffas någon gång!

 

Tack så mycket och trevligt läslov till er också!

Bibba-Micke