FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

En tidsresa till 2100-talet

06.03.2019 kl. 11:48
I detta blogginlägg vill vi föra er på en resa genom olika visioner av hur framtiden kunde se ut, både ur en allvarlig synvinkel och från en humoristisk. Vi börjar vår resa med två samhällskritiska dystopier för gymnasiet, åker vidare till framtidens glamorösa men skoningslösa klassamhälle på Manhattan, och avslutar resan lite lättsammare med berättelser om postapokalyptiska barnsamhällen och rymdskurkar.

Gymnasiet

Karin Boyes klassiker Kallocain skildrar en framtid i ett totalitärt övervakningssamhälle, där individens rätt till frihet och självständighet jämt ställs mot Statens och kollektivets behov. Kemisten Leo Kall har uppfunnit en sanningsdrog med vilken man kan övervaka människors tankar och känslor. Dessa är ju ursprunget till ord och handlingar, så varför skulle de då vara den enskildes ensak? Flera invånare hyser ändå drömmar om uppror och längtar till Önskestaden, en hemvist för frihet, kärlek och förtroende.

 

 

 

Johanna Nilssons Det grönare djupet är en fortsättning på Kallocain som utforskar begreppen lycka och frihet samt ifrågasätter om den gyllene medelvägen, ett demokratiskt samhälle, verkligen är det bästa alternativet. I denna dagboksroman får vi följa Linda Kalls liv i Önskestaden, där det börjar bli kaos även om intentionerna med ett fritt samhälle var goda. Hon måste fly och börjar leta efter en ny värld, det ”grönare djupet”, där individens och samhällets behov ska kunna leva i ett fungerande samspel. Men är detta över huvudtaget möjligt?

 

 

 

 

Högstadiet

Året är 2118. På Manhattan finns ett tusen våningar högt torn med allt man kan önska sig – för den som har råd. Avery är en av dessa och bor på tusende våningen. Några våningar ner bor hennes bästa vän Leda. Långt ner i huset bor Rylin, som måste kämpa för att kunna försörja sig själv och sin lillasyster, samt Eris som tvingats flytta från toppen av huset till bottnen då hennes familjs stora helighet avslöjades. Katherine McGees Tusende våningen är en blick in i en framtid med klasskillnader och människoideal, där teknologin möjliggör allt från genetisk manipulation av människor till att inte behöva sätta foten utanför huset under hela sitt liv.

 

 

 

Lågstadiet

Storm böjer sig ner och springer allt vad han kan. Benen rör sig men han kommer ingenstans, det känns som att han inte kan få luft. Allt omkring honom är ett enda virrvarr av ljus, eld, rök, skrikande människor och hus som faller ihop. Världen har gått under, och Storms föräldrar är borta. Som tur träffar han Kuba, som tar honom till Future City, där alla barn som överlevt katastrofen bor. Tillsammans bestämmer de sig för att ta reda på vad som hände med världen och varför alla vuxna verkar så onda.

Ruinstaden är den första delen i serien Future city av Lise Bidstrup.

 

Till sist något lite roligt! Elak och Pucko är två rymdskurkar som arbetar med sin plan att erövra en planet. Men så kommer den ondskefulle nöjesskurken Bertman i vägen med sin dröm om att erövra hela universum och förvandla det till ett enda stort nöjesfält. Hur ska det då gå? Kommer Elak och Pucko att hinna erövra något alls innan Bertman satt sina tjocka korvfingrar på alltihop?

 

 

 

 

 

Fortsätt in i framtiden på egen hand med dessa böcker, och ta en kompis med dig också!

Fanny Tuuri