FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Vänskap i vått och torrt

30.01.2019 kl. 10:31
I februari firas vändagen, så i detta blogginlägg vill vi lyfta fram några böcker kring detta tema och som illustrerar hur viktigt det är att ha goda vänner att dela både glädje och svårigheter med.

Att sjunka ner i en bok är ofta något man gör ensam, men även böcker kan föra folk samman. Samla ihop dina bästa kompisar eller sådana som du vill lära känna bättre, och sätt ner er för att tillsammans läsa någon av de följande böckerna och dela med er av era egna liknande upplevelser.

 

Lågklasserna:

Vips och dracula-klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen. Vips har precis flyttat till Skogsby och ska börja skolan, men det går lite trögt. Hon är nämligen vampyr och de andra barnen tycker hon ser konstig ut, så hon får inte riktigt kompisar. Men som tur finns Leyla och Albert! De är också lite annorlunda, och tillsammans beslutar de sig för att bilda Dracula-klubben!

 

 

 

 

Jag lovar, på hedersordSlukaråldern:

Jag lovar. På hedersord! av Emma Fäldt handlar om bästisarna Andrea och Leni. Då de lovar varandra något brukar de göra en speciell kompisritual, och löftet kan aldrig brytas. Men så börjar det en ny kille i 4A som bara är sååå snygg, och de båda blir kära i honom. De lovar varandra att inte bli ihop med honom, eller i alla fall inte bara en av dem. Men lyckas de hålla ett sådant löfte?

 

 

 

 

 

Du & jag av Katarina von Bredow. Andreas och Alicia är kompisar ock brukar gå tillsammans till skolan, men i skolan blir Alicia som en helt annan person. Hon blir skol-Alicia med läppglans. Eller glitter-Alicia på discot. Då alla har sin egen roll i mellanstadiet, gäller det att navigera rätt bland vänner och fiender, hot och löften.

 

 

 

 

 

 

Högstadiet:

8 saker du aldrig skulle våga av Moa Eriksson Sandberg och Eva Susso är en rolig ungdomsroman om girl power och stark vänskap. Den ifrågasätter samhällets krav på tjejer att vara snygga och sexiga, och belyser reaktionerna som uppstår då tjejerna anses gå över gränsen, fast de bara beter sig lika som många killar i samma ålder. I huvudrollerna är fyra tjejer, som aldrig varit ihop med någon. Aldrig haft sex. Knappt hånglat ens. Men de bestämmer sig för att börja ge varandra utmaningar, som de måste utföra oberoende om hur hemskt det skulle kännas.

 

 

 

Gymnasiet och vuxna:

Wallflower av Stephen Chbosky (boken bakom filmen The perks of being a wallflower) handlar om Charlie, som under sitt första år i high school går från att iaktta till att delta. Med dramatiska svängningar går hans resa från depression och ensamhet till vänskap, förälskelse, sexuella irrfärder och förlamande insikter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Glad vändag!

Fanny Tuuri