FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Nyutgivet i Ebban

10.01.2020 kl. 13:54
När lärare söker lämpliga böcker i Ebban frågar de ofta efter något nytt och aktuellt. Därför tänkte vi att det skulle passa bra att så här i början av det nya året ge er ett smakprov av några av våra bästa nyheter från 2019 års utgivning.

Ålder 7-9

Erik och monstret är den nyaste av de lättlästa e- och ljudöckerna om Erik som är så populära på Ebban. Erik är rädd för ett monster under sängen då han ska sova. Tur att pappa bara är ett telefonsamtal ifrån!

 

 

Mulle och julshowen handlar om när det blir jul i stallet och Mulle tolkar julen på sitt eget Mullesätt. Men när han inte får vara med i den spännande julshowen är det enda som hjälper att följa en riktigt klurig plan!

 

 

Vampyrspanarna är en efterlängtad nyhet bland de spännande spanar- böckerna. På grund av ett snöoväder på väg hem från en skidsemester blir Malva och Hanna tvugna att bo på ett kusligt hotell som väl inte kan vara annat än ett vampyrnäste?

 

 

 

Ålder 10-12

Vänta på vind är årets Augustvinnare för årets barn- och ungdomsbok 2019. Äntligen är det sommar på ön med trygga lugna morfar och Vinga slipper alla bekymmer i stan med en ledsen mamma och pappas nya familj. Sedan dyker Rut upp på ön. Rut är som Vingas motsats, hatar havet och båtar. Men olikheter kanske är bra?

 

Midnattstid handlar om Emily i London som har världens konstigaste mamma och tråkigaste pappa. Men väldigt mystiska saker börjar hända, föräldrarna försvinner och Emily märker att absolut ingenting är som hon trodde med hennes föräldrar och hon är den som måste reda ut allting. Ett äventyr fyllt av magiska väsen och listig humor.

 

Spökjägare börjar med att Holly och lillebror Elvir är tvungna att bo ett tag hos sin faster. På tågstationen ser de en bild av en försvunnen flicka. Två pojkar berättar att det är spöken som tagit henne och ger sitt Spökklubbsvisitkort till dem. Holly har aldrig hört något löjligare, men i fasters hus får Elvir kontakt med en mystisk kraft och försvinner spårlöst...

 

 

Ålder 13-15

Rami och Jonatan är fotbollskillarna med helt olika bakgrund och förutsättningar men ändå målgörare i sitt respektive fotbollslag, Östertorp och laget från flyktingboendet. När de ser på varandra blir de båda som fängslade och snart blir Rami värvad till Jonatans fotbollslag samtidigt som det blir alltmer osäkert om Rami kommer att få stanna i Sverige. Om den första brännande och trevande kärleken.

 

Kyla är ungdomsboken där ett strömavbrott lamslår hela samhället så Sofia och hennes syster tvingas ta sig till sin morfars stuga där man kan elda. Men isolerade utan kontakt med omvärlden och med 30 graders kyla ute blir hela samhället kallare och kallare i flera bemärkelser. En bok om mörker, kyla, överlevnad och desperation.

 

 

Mitt hjärta borde slå någon annanstans handlar om Madeleine som precis slutat nian och känner sig malplacerad i sin familj och i sitt liv på landsbygden. Hon åker till stan för att ta reda på vem som föddes samma dag som hon, vem hon blev bortbytt med på BB. Rappt, igenkännande och med en stor dos humor får vi följa med Madeleines längtan bort och hur hon till sist hittar hem.

 

 

Ålder 16 och uppåt

Bli kvar är en kortroman för alla som står inför en förändring. Den handlar om Lukas som nyss äntligen blivit mer än en vän till sin bästa kompis Sophie. De vaknar upp efter sin första natt tillsammans, men till Lukas stora förtret ska Sophie samma dag åka till Göteborg för att börja studera på universitet medan Lukas ska stanna kvar i hemstaden där han vet att han trivs.

 

Hästpojkarna består av två parallellberättelser. Det är Anton som nyss tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. Hanjobbar hos en tyst men hästälskande man och märker att  mannen kommunicerar med honom genom att knacka med sin käpp i golvet. Parallellt får vi följa med en tjeckoslovakisk pojke som rymmer från ett barnhem och blir en hästpojke på en cirkus.

 

Pojken som följer sin skugga av Kadir Meral handlar om Memo som slits mellan förälskelsen Amanda och föräldrarnas förväntningar på honom om att gifta sig med en flicka från den kurdiska hembyn. Samtidigt börjar hans kompisar leva allt farligare liv i förorten. Memo gör till slut det han anser är det rätta med tanke på familjen och framtiden, han åker till hembyn för att förlova sig.

 

Hoppas ni hittar något ni gillar, kan jobba med eller vill tipsa era elever om!

Tove Nylund