FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Mysig julläsning för december

26.11.2018 kl. 09:00
Advent är en spännande tid, så här ger vi några lästips med mysterier och vinteräventyr att sjunka ner i medan man väntar på tomten.

Då julen börjar närma sig finns det väl inget bättre än att mysa ner i soffan med lite glögg och pepparkakor och en bra bok. För många är det också en spännande tid av förväntan och mystik, och detta syns ofta också i bok- och filmval. För väntan på julen har vi plockat ut några tips på deckare och mysterieböcker i julstämning för alla åldrar, och även en julsaga i 24 kapitel för högläsning i klassen.

 

 

 

Lågklasserna:

Ture Sventon i Stockholm. Ett klassiskt julmysterium med mycket humor. Privatdetektiv Ture Sventon ger sig ut för att stoppa en klurig tjuvliga som härjar i Stockholm mitt i julstöket. Till sin hjälp får han juvelerare Erikssons barn och sin gode vän herr Omar. Fungerar också bra för högläsning med hela klassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slukaråldern:

En hemlig vän av Katarina Genar. Ett mysmysterium om Henrietta som flyttar in till stan. Henriettas familj går genom en tuff period när pappan har hittat en ny och Henrietta finner tröst i den mystiska grannen som bjuder på bakelser. Mystiska är också de hemliga lapparna Henrietta får och den gungande flickan hon ser på gården. En riktig mysteriebok som undviker att bli alltför skrämmande.

 

 

 

 

 

 

 

Tonåren: 

Middagsmörker av Charlotte Cederlund. Vad är bättre i juletider än att dyka in i lite spännande Lappländsk fantasy? Snö, renar och mörker finns det tillräckligt av uppe i den lilla samebyn Idijärvi dit Áili tvingas flytta för att bo med sin morfar. Snart börjar dock magiska saker hända och Áili blir indragen i en hundra år gammal konflikt. Spännande och relativt lättläst fantasy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gymnasiet: 

Let it snow av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle. Tre julnoveller med egna historier men som alla knyter an till varandra och till den lilla staden Gracetown. Trevlig feelgood är ju aldrig fel i juletider och dessa tre historier visar ungdomslivet genom humor och romantik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Högläsning i klassen:

Tomtespelet av Arne Norlin. En julsaga i 24 kapitel som man kan läsa med hela klassen inför jul. Elvaåriga Michael går med i ett mystiskt spel där han varje dag fram till jul skall genomföra ett litet uppdrag. Det kan vara allt från att baka pepparkakor till att sjunga julsånger, men Michael börjar undra vad spelet går ut på. Är det någon som skojar med honom eller finns jultomten på riktigt?

 

 

 

 

 

 

 

 

Mysiga lässtunder och spännande advent!

Bibba-Micke