FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Skräcklitteratur till Halloween

11.10.2018 kl. 15:44
Halloween är på kommande och då passar det bra att lyfta fram lite skräcklitteratur!

När jag jobbar i Ebban märker jag bra hur populär skräckboken fortfarande är, speciellt i slukaråldern. Det är en trend som hållit i sig ganska länge nu och den verkar inte sluta riktigt än.

Tittar man i topplistorna på Svensk Bokhandel hittar man på andra plats tionde boken av PAX, på tredje plats Kristina Ohlssons Mumiens gåta och på fjärde plats Ingelin Angerborns Skuggornas hus. Lite längre ner kommer också Camilla och Viveca Stens Mareld.

Också i Ebban läses det mycket skräck. Ingelin Angerborns Rum 213 är en klassiker som ännu läses flitigt. Likaså är Hegas serie med sagor omskrivna i skräckformat väldigt populära, som till exempel Dödluvan och vargen och Askungen och vampyrprinsen.

Så här ska ni få några tips när det kommer läshungriga skräckentusiaster som redan läst allt.

 

Lågklasserna

Spökspanarna – Annika Widholm

Lättläst spänning i biblioteksmiljö. Malva och Hanna ger sig ut på spökspaning i biblioteket i jakten på en 100 år gammalt bibliotekariespöke som ännu sägs hålla till där.

 

 

 

 

 

 

Slukaråldern

Sagolunden – Sofia Bergting

Tät och suggestiv rysare som har allt. Djupa kärr, mörka skogar, övergivna barnhem, spöken.

Inez tillbringar sommaren på sommarstället djupt i de dalsländska skogarna. Här ligger också det övergivna barnhemmet Sagolunden. Inez märker snart att hon har vissa förmågor. Förmågor som får henne att uppleva vad som en gång om året händer i Sagolunden.

 

 

 

 

 

 

 

Tonåren

Jag kallas Jon – Malorie Blackman

Riktigt kort men väldigt obehaglig skräckbok för högstadiet. I en mardrömslik berättelse berättar Jon hur han vaknar upp på sjukhuset utan något minne av vad som hänt. Sakta börjar det gå upp för honom att all personal verkar avsky honom och inom kort vaknar han upp för att märka att de tagit en av hans kroppsdelar. Den första.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gymnasiet

Knackningar – Johan Theorin

Skräckdeckaren Johan Theorin kommer här med en ryslig liten deckarnovell. Pensionären Molly börjar höra knackningar genom väggarna i sitt hyreshus. Hon blir mer och mer övertygad att det är någon som kämpar för sitt liv, men ingen annan verkar ta det på allvar. Molly kan inte släppa tanken, och måste till slut göra något själv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer ryslig läsning hittar du i mina Halloween tipslistor inne i Ebban!

 

Kusliga lässtunder!

Bibba-Micke