FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Ebban jämfört med Bibblix

13.03.2017 kl. 13:22
I tidningen Läraren nr. 5/2017 finns både en artikel om Ebban och en om Bibblix, en tjänst som ganska långt liknar Ebban. Vad är skillnaderna egentligen?

I senaste numret av Tidningen Läraren finns en artikel om Ebban, gå gärna in och läs om inte du redan gjort det! Ett uppslag tidigare lyfts appen Bibblix fram som ett exempel på en lyckad digital satsning för att få barn att läsa. Vad är då skillnaden mellan Ebban och Bibblix?

Vi är faktiskt ganska lika, vad gäller e-böcker bygger vi på samma material från Elib, och väljer du att läsa direkt i Bibblix är läsarapplikationen samma som vi har i Ebban. Målsättningen är också samma: att få barn att läsa mera genom att erbjuda ett attraktivt gränssnitt och följande bok på läsarstigen.

Den stora skillnaden är licensmodellen och vem som kan köpa appen eller tjänsten: Ebban är tillgängligt via skolor och erbjuder obegränsad läsning för en fast årsavgift. Bibblix är endast tillgängligt via allmänna bibliotek som betalar per lån som görs via appen. Ebban och Bibblix är alltså implementationer av två olika licensmodeller för e-böcker via Elib: en modell för skolor respektive en modell för allmänna bibliotek.

Rent tekniskt finns det också små skillnader: Ebban är webbläsarbaserat och fungerar på vad som helst medan Bibblix är en app som för tillfället bara fungerar på surfplattor. Båda modellerna har sina för- och nackdelar. Bibblix kan däremot erbjuda offlineläsning för låntagare över 13 år som kan registrera ett Adobe ID, och bibliotekarierna bakom Bibblix kan välja material från ett bredare utbud e-böcker.

Om vi ser på Finland är Ebban fortfarande det enda alternativet, men det är inget som säger att inte Bibblix kunde erbjudas av allmänna bibliotek också här. Däremot är grundproblemet det samma: en skola kan inte erbjuda Bibblix, det är kommunens bibliotek som måste göra det och betala för appen och varje enskilt lån.

Bibblix gör mycket bra när det gäller själva innehållet och att sporra barn och unga till läsning. Det är ett stort arbete som ligger bakom valet av böcker, deras beskrivningar och nivåsättningen. Vi gör ett liknande arbete inom Ebban, men utgår mera från skolornas behov.

Framtiden ser alltså ljus ut för barn som vill läsa digitalt på svenska! Vi får se hur saker utvecklas med tanke på skolbiblioteken och arbete med litteratur och läsning i undervisningen, speciellt i lilla Svenskfinland.